fredag, november 15, 2019

Murmester Øyvind Lauvnes • Postboks 6502 • 4693 KRISTIANSAND S • Telefon: 905 40 707 • Organisasjonsnummer: 970378812

Roan Kirke

PDFSkriv utE-post

Roan_kirke

Roan kirke, også kalt Fosenkatedralen, ligger i Sør-Trøndelag, nærmere bestemt Roan kommune på Fosenhalvøya.

Kirken er bygd i naturstein  og sto ferdig i 1702. Den eldste gjenstanden i kirken er datert tilbake til 1639.

Kalkarbeidene på kirken var ett opplærings prosjekt, der ett lokalt firma stilte med egne ansatte og jeg sto for opplæringen av disse. Samtidig deltok jeg i utførelsen av kalkarbeidene på lik linje med de lokale håndverkerene.

Siden kirken ligger ytterst i havgapet er det selvfølgelig værutsatt og store påkjenninger på murverket. Dette så vi særlig på tårnet som tar imot mesteparten av kuling og stormene som pisker innover land. Det finnes ingen vegetasjon som bremser været her.

Fosen_katedralen_8a-1 Fosen_katedralen_2a-2

 

Det var ikke så mye synlige skader på kirkeveggene, en grunn til det er at det var brukt sterke sementmørteler i fuger og tidligere utførte reprasjoner. Med ett blandingsforhold på 1:1 med sand og sement blir det knallhardt. Vi gikk igang med å slå hull på fuger og fjernet det vi fant av sterke mørteler og erstattet disse med Hydraulisk kalkmørtel levert av ett lokalt mørtelverk. Når en åpner opp fuger som har vært forseglet i så mange år, velter ofte mugglukten imot en samtidig som fukten endelig får en sjanse til nå fordampe.

Kalkarbeidene ble utført våren og  sommeren 2002 og kirken har siden blitt kalkmalt en gang til. På slike værutsatte steder kreves det en mye tettere oppfølging og vedlikehold.

 

Kontakt: